Široli 1, 51216 Viškovo
Telefon: + 385 51 258 625
E-mail: djecji.vrtic.malik@ri.t-com.hr

Ukratko o nama

Dječji vrtić Malik
Dječji vrtić Malik

Dječji vrtić "Malik" privatni je vrtić osnovan 1991. godine. Od 2005. godine djelujemo u novoizgrađenom objektu površine 200 m2 , te sa 2000 m2 vanjskog prostora. 

Vrtić njeguje obiteljski pristup djeci i roditeljima, a odgoju djece pristupa se savjesno s puno ljubavi i znanja pružajući djeci osjećaj sigurnosti, pripadnosti i poštovanja.

Vrtić pohađa 50-ak djece u dobi od 3-6 godina u dvije odgojne skupine.

Radno vrijeme vrtića je od 06:30 - 17:00 sati svaki dan osim subote, nedjelje i blagdana.

Dobrodošli na naše stranice !

Dragi roditelji, naš vrtić je mjesto za igru, život i cjeloviti razvoj individualnih potencijala djeteta u skladu s razvojnim potrebama i pravima djece, u kojem se dijete osjeća zadovoljno, sretno, voljeno i poštovano.

Zajednička vizija nam je stvoriti vrtić u kojem se osjeća ugodno ozračje, uz prostor koji potiče djecu na aktivno učenje, u kojem se poštuju dječja prava, razvijaju individualni potencijali djece, potiče kvalitetno partnerstvo s roditeljima, te osigurava profesionalni rast i razvoj odgojitelja u cilju unaprijeđivanja kvalitetne odgojno-obrazovne prakse.

 

 

13 listopad 2019 - Sporstki programi

U sklopu Godišnjeg plana i programa rada dječjeg vrtića Malik, u vrtiću se kontinuirano provode kraći sporstki programi "Igrom do

atletike" i "Sportska igraonica".

Program "Igrom do atletike" provodi se u organizaciji Atletskog kluba Kvarner dva puta mjesečno za svu zainteresiranu djecu.

Igra je najzdraviji oblik djetetova kretanja, te ujedno i njegova potreba. Igra utječe na djejetov fizički i psihički razvoj. Djeca kroz igru u

ovom programu, vođenim kineziološkim aktivnostima savladavaju jednostavna ali i nova motorička znanja, te stječu naviku redovitog

tjelesnog vježbanja.

Program "Sportske igraonice" započeo je ove pedagoške godine u suradnji s Zajednicom sportskih udruga Općine Viškovo. Program

se provodi jedanput tjedno, za djecu pred polazak u školu, pod vodstvom stručnoog suradnika kineziologa.

Osnovni cilj sportskih programa je poticanje psihomotornog razvoja djece predškolske dobi te stjecanje redovitih navika vježbanja kroz

igru i zabavu. Zadaci koji se nastoje ostvariti su razvoj osnovnih motoričkih sposobnosti i vještina, razvoj osjećaja sigurnosti,

samostalnosti i samopouzdanja. Djecu se potiče da prihvaćaju pobjede i poraze, da prihvaćaju pravila, poštuju protivnika te kako biti dio

grupe koja teži zajedničkom cilju.

 

 

 

 

 

10 listopad 2019 - Predstava "Tko sam, štp sam"

Danas je u vrtiću gostovalo lutkarsko kazalište Produkcija Z iz Splita, sa svojom predstavom "Tko sam, što sam" u formi malog mjuzikla.

Predstava govori o piliću koji traži svoju majku. Tek se izlegao i sve je oko njega novo. Upoznaje se s bojama, životinjama i sa životom.

Na kraju pobjeđuje ljubav koja nam daje samopouzdanje u svim životnim prilikama i neprilikama.

Kao i uvijek djeca su zainteresirano i s radošću pratila ovu veselu predstavu.

 

 

 

22 rujan 2019 - Humanitarna akcija Matejna 2019.

I ove godine se Dječji vrtić Malik, zajedno sa roditeljima i djecom, uključio u humanitarnu akciju Malikova slastičarna koja se održala u sklopu Matejne, u subotu ispred Doma hrvatskih branitelja u Viškovu.

U akciji smo na našem veselom štandu nudili slastice koje su pripremili roditelji, djeca i članovi obitelji. Odazvali su se naši dragi roditelji, "novi" i "stari" u velikom broju, ali i mnogi drugi posjetitelji.

Sav prihod od ovogodišnje humanitarne akcije uplaćen je Udruzi "Koga briga", te će novac biti usmjeren za obitelj slabijeg imovinskog statusa.

 

21 rujan 2019 - Europski dan oralnog zdravlja

Pod motom "Korzo zdravih i lijepih osmijeha" u subotu je na Korzu održan program u povodu obilježavanja Europskog dana oralnog zdravlja.

Nizom različitih aktivnosti nastojalo se na zabavan, zanimljiv, edukativan i interaktivan način prezentirati važnost brige o oralnom zdravlju, čije se rane navike stječu upravo u dječjoj dobi.

Naš vrtić sudjelovao je u programu sa aktivnostima Zuboigraona i Zubopjevaona. Odgojiteljica Karmela Žmak pripremila je nekoliko društvenih igara osmišljenih na temu oralnog zdravlja: Čovječe ne ljuti se, Memory i Križić kružić. Djeca iz vrtića rado su pokazala kako se igraju igre, otpjevali su pjesmice na pozornici, podjelili nagrade i zahvale  koje smo pripremili za sudionike, ali i prošetali po ostalim štandovima i dobro se zabavili. Posebno su se dobro snašli pred kamerama i rado podjelili svoja razmišljanja.

Ovaj lijepi događaj na Korzu organizirao je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-e, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, te Gradom Rijekom - projektom "Rijeka - zdravi grad".

 

11 srpanj 2019 - Škola plivanja 2019.

Drugi tjedan u mjesecu Srpnju jedna grupa djece pohađala je Školu plivanja u organizaciji ŠRK Gorovo i Hrvatskog Crvenog križa Opatija.

Škola plivanja provodila se pet dana na plaži Tomaševac u Opatiji. Treneri i volonteri su na primjeren način za djecu predškolske dobi radili s djecom vježbe istezanja, vježbe zagrijavanja i sportsko rekreativne vježbe, te osnove plivanja s i bez plivačkih pomagala.

Kroz program Škole plivanja djeca su se upoznala s tehnikama plivanja, oslobodila se straha od mora, ali i naućila kako se ponašati u moru i na plaži.

Nakon završenog programa sva su djeca dobila diplome o uspješno završenoj školi.

 

18 lipanj 2019 - Oproštaj predškolaca 2019.

Danas smo s ponosom ispratili naše nasmijane, raspjevane i zaigrane predškolce i poželjeli im puno uspjeha u školi.

Svečani oproštaj od čak 19 predškolaca organiziran je u vrtiću, uz prigodni program koji su osmislila djeca sa svojim odgajateljima. Bilo je tu pjesama, plesa, pa čak i sviranja na klaviru, sve u izvedbi naših talentiranih predškolaca.

Posebno je razveselio nastup jednog od roditelja koji je posebno za ovu prigodu skladao pjesmu koju su zajedno izveli, on na gitari i djeca pjevajući.

Nakon svečane podjele diploma slijedilo je slikanje uz prigodnu tortu, a zatim i zakuska i druženje.

Našim predškolcima želimo puno uspjeha u školi, da ostvare svoje snove i da se s radošću sjećaju svog vrtića i dana provedenih u njemu.

 

14 lipanj 2019 - Izlet u Feštinsko kraljevstvo

Danas smo posjetili poznato izletište Feštinsko kraljevstvo u Istri nedaleko od Žminja. Iako je bio vruć dan, bili smo oduševljeni zelenom oazom i gostoljubivošću domaćina.

Dočekalo nas je Feštinsko kraljevstvo okupano nijansama zelene boje i skladnim kreacijama prirode.

Uz veliku livadu djecu su oduševile razne drvene skulpture, vlakovi, traktori, životinje, likovi iz bajke, kućice i još mnogo toga. Djeca su trčala, kotrlajla se, penjala, igrala se loptom, promatrala životinje, odmarala...

Posebnu priču doživjeli su u špilji gdje je mašta dočarala bezbrojne likove od stalaktita i stalagmita uz prave male šišmiše koji su visjeli sa stropa špilje. Nakon ručka uslijedile su igre po starinski, koje su oduševile djecu.

Ovaj izlet ostat će nam urezan u sjećanje kao dragocjen trenutak kad je sve kako treba biti, uz prijatelje, igru i prirodu.

 

06 lipanj 2019 - Posjet školi 2019.

Krajem pedagoške godine naši predškolci, budući školarci s nestrpljenjem čekaju posjet školi.

Veseslo su se uputili u OŠ "Sveti Matej" gdje ih je dočakala socijalna pedagoginja. Nakon razgledavanja knjižnice i sportske dvorane, uputili su se u učionicu prvog razreda gdje su ih dočekali učenici sa svojom razrednicom.. Zanilmljivo im je bilo sjesti u školske klupe, pisati po školskoj ploči, čuti školsko zvono. Sve to ih uskoro svakodnevno čeka.

 

29 svibanj 2019 - Svjetski dan sporta

Danas smo u grupi Bubamara obilježili SVJETSKI DAN SPORTA. Tim povodom je dječak S. upoznao svoje vrtićke prijatelje sa pravilima i pokretima u karateu, sportu koji trenira.

 

28 svibanj 2019 - Radionica "Viškovo reciklira"

U sklopu projekta "Viškovo reciklira" u vrtiću je danas  održana radionica za djecu. Projekt je sufinanciran od Europske Unije.

Djeca su se kroz radionicu upoznala sa vrstama spremnika za odlaganje i recikliranje otpada, naučila i ponovila što se u koji spremnik odlaže.

Također su saznali nešto o tome kako se otpad treba i može reciklirati, na koje načine ga sve možemo iskoristiti.

Na kraju je svako dijete na poklon dobilo veselu bojanku slikovnicu.

 

15 svibanj 2019 - Projekt i pokusi

U proljetnim mjesecima nastavilo se sa provođenjem projekta "Znanost svuda oko nas", te podprojektima "Život i zemlja" i "Svjetlost i boje".

U projekt su uključena djeca iz skupine Bubamare.

Djeca su se upoznala sa važnosti i povezanosti zraka, vode, tla u prirodi, u tome su im pomogli razni pokusi koje su izvodili i promatrali:

 • Duga
 • Šareni cvijet
 • Oboji vodu
 • Kisik
 • Svjetlost, izvor života

Prije i nakon izvođenja pokusa djeca su sa odgajateljima proučavala stručnu literaturu, slikovnice, enciklopedije.

Nakon izvođenja pokusa organizirani su mini kvizovi "Pitalice skitalice", kojima se poticalo djecu da promišljaju o onome što su zapazili, izraze svoja mišljenja, pretpostavke i donose zaključke.

 

13 svibanj 2019 - Humanitarna akcija za Socijalnu samposlugu Rijeka

Odazvali smo se na poziv za humanitarnu akciju koju organizira Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež "Mladi protiv gladi", te kroz cijeli tjedan u vrtiću prikupljali poptrebne namirnice.

U akciju su se rado uključili roditelji potaknuti djecom, s kojom smo razgovarali o važnosti pomaganja potrebitima.

Sve prikupljene namirnice dostavljene su Socijalnoj samposluzi Rijeka, koja mjesečno izdaje više od 600 paketa najugroženijim građanima Rijeke.

Zahvaljujemo roditeljima i djeci na sudjelovanju.

 

10 svibanj 2019 - Odlazak u Art kino

Obje skupine Dječjeg vrtića Malik su danas posjetile Art kino u Rijeci gdje su odgledali animirani film "Grubzon".

Čarobna je to priča o mišu koji u šetnji šumom susretne tri grabežljivca - lisicu, sovu i zmiju. Hrabri miš mora iskoristiti svoje znanje kako bi preživio.

 

06 svibanj 2019 - Radionica izrade lutaka

Danas su nas u vrtiću posjetili lutkari iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka i održali zanimljivu radionicu izrade lutaka od čarapa.

Djeca su se rado uključila u izradu lutaka, zaigrali se i bili vrlo kreativni. Nastale su prekrasne, vesele krpene lutke koje su djeca iskoristila za igru u centru "Kazalište", ali su i ponijeli kućama svoje lutke.

 

02 travanj 2019 - Upisi 2019/20.

Upisi djece u redovni vrtićki program Dječjeg vrtića Malik za 2019/20. godinu provoditi će se od 13.05. do 17.05.2019. godine.

Za upis djece potrebno je dostaviti:

 • popunjeni Zahtjev za upis
 • izvadak iz matice rođenih ili rodni list djeteta (preslika)
 • potvrda prebivališta za dijete
 • preslika osobnih iskaznica roditelja
 • liječničko uvjerenje o zdravlju djeteta

Plan upisa

Javna objava upisa

 

07 ožujak 2019 - Posjet odsjeku za politehniku Rijeka

Danas smo posjetili Odsjek za politehniku Rijeka, gdje nas je pozvao roditelj dječaka koji pohađa naš vrtić. Posjet je planiran u okviru projekta iz godišnjeg plana i programa rada vrtića, na temu "Znanost je svuda oko nas".

Djeca su se upoznala s radom 3D skenera, 3D printera, solarnog panela i robotskih kolica. Naravno, najviše ih je oduševila robotika.

Izveden je i eksperiment elektrolize pomoću gorivog članka za pogonjenje malog električnog ventilatora.

Bio je ovo jedan jako lijep, zabavan i edukativan posjet.

 

01 ožujak 2019 - Maškare 2019.

Iza nas je vrijeme maškara, karnevala koje smo i ove godine prigodno obilježavali u vrtiću kroz mnogobrojne aktivnosti. Tradicijske vrijednosti našeg kraja unose se, isprepliću, bogate i čine radosniji boravak djece u vrtiću. Djeca su zajedno sa svojim odgajateljima sudjelovali u ukrašavanju prostora vrtića (veselo ozračje), maskirala se, šminkala, pjevala i plesala, posebno svakog Veselog petka kad je bilo najzabavnije.

Posljednji Veseli petak protekao je uz aktivnosti oslikavanja lica, izrađivanja "maškarane čaše", "igrom "Ples stolica", te boravkom u dvorištu vrtića uz igre, utrkivanje sa lopticom na žici, plesom klipova... i tako se oprostili sa ovogodišnjim maškaricama.

 

25 veljača 2019 - Halubajske mažoretkinje

Danas su nas u vrtiću posjetile male halubajske mažoretkinje te razveselile djecu svojim veselim maškaranim kostimima bombona i plesom. Nakon izvođenja plesne točke pokazale su djeci svoje štapove koje tako spretno vrte, pa su se i djeca okušala u tome.

Nakon svega smo se počastili fritulicama, uz muziku zaplesali i dobro se zabavili.

 

19 veljača 2019 - Predstava "Krpimirci"

Danas smo posjetili Gradsko kazalište Rijeka i gledali novu predstavu "Krpimirci".

Riječ je o predstavi, zanimljivom spoju kazališta temeljenog na pokretu, klauneriji i animaciji odjeće nastaloj u koprodukciji GKL Rijeka i

Kazališne družine Pinklec, Čakovec. "Krpimirci" pozivaju djecu na imaginarno putovanje u kojem djelovi odjeće oživljavaju.

Predstava upozorava da odjeću koju nosimo ne treba odbaciti i uništiti, već je možemo reciklirati, darovati, ona može biti sredstvo igre, kreacije i mašte.

 

06 veljača 2019 - Znanost je svuda oko nas

Djeca predškolske dobi neprekidno istražuju svoju okolinu i traže odgovore na razna pitanja. Odgojitelji prepoznaju i potiču dječju radoznalost i želju za spoznajom svijeta oko sebe. Upravo iz dječjeg interesa proizašao je i projekt "Mali znanstvenik" koji je započeo ove pedagoške godine.

Djeca se upoznaju s jednostavnim pokusima na siguran i zanimljiv način, koji omogućuje i potiče istraživačko i suradničko učenje. Početkom godine djeca iz skupine Bubamare izvela su nekoliko zanimljivih pokusa vezanih uz vodu.

Cilj je bio potaknuti dječju radoznalost i probuditi njihovo zanimanje za znanost, a zadaća usvajanje spoznaja o vodi, njenim svojstvima, te razvijanje ekološke svijesti o važnosti vode.

POKUSI

1. Zašto sol otapa led

Materijal: 2 posude za led, kockice leda, kuhinjska sol

U ovom pokusu kockice leda su podijeljene u dvije posude za led, jednu posoljena, a druga ne. Što se dogodilo? Led u posudi u kojoj smo dodali sol se otapao, sol se rastvara i snižava temperaturu leda. Zato se zaleđene ceste posipaju solju.

2. Balon u toploj i hladnoj vodi

Materijal: 2 balona, 2 plastične boce, posuda sa vrućom vodom, posuda sa hladnom vodom

U svaku posudu uronili smo jednu bocu sa balonom (nataknut na grlo boce). Što se dogodilo? Balon sa bocom koji je bio uronjen u hladnu vodu nije se napuhao, a balon sa bocom koji je bio uronjen u vruću vodu se napuhao. Zaključujemo da je topli zrak lakši od hladnijeg te se on diže gore i zato se balon napuhao.

3. Umjetni snijeg

Materijal: soda bikarbona, regenerator za kosu (bijeli)

U veliku posudu smo istresli sodu bikarbonu i dodali postepeno regenerator, miješali dok nismo dobili "grudu", dodajući vode po potrebi. I tako nastaje naš umjetni snjegović! Pitalica/skitalica: Koji snjegović se brže topi, onaj od pravog snijega ili ovaj od umjetnog? To otkrijte sami!

Projekt se dalje nastavlja i razrađuje ovisno o dječjem interesu. U planu je posjet Fakultetu za tehničke znanosti koji ćemo ostvariti u suradnji s roditeljima.

06 veljača 2019 - NTC edukacija

Odgojiteljice Karmela Žmak i Iva Erceg uspješno su završile dva stupnja praktične edukacije dr.sc. Ranka Rajovića NTC sustav učenja, "Učenje je igra".

Doktor R. Rajović autor je NTC sustava učenja, pristupu u kojem dominira aktivnost djeteta i njegov uspješan psihomotorni razvoj.  Program nudi načine prepoznavanja darovite djece, putove povećanja IQ-a, razvoj sposobnosti i stvaralačkog mišljenja.

NTC metoda učenja zasnovana je na igri i provodi se diljem Europe.

 

20 prosinac 2018 - Avanture maloga Juju

Danas smo posjetili Gradsko kazalište lutaka Rijeka i odgledali dječju predstavu Avanture maloga Juju.

Predstava je to nastala translacijom svima znane dječje pjesme. Djeca su ušla u svijet mame Kukunke i tate Tarante, te maloga Juju koji je velik kao palac, poznaje sve životinje i govori njihove jezike. Mali Juju boji se jedne životinje, krokodila.

Ova predstava pomaže djeci da se suoče sa svojim strahovima i pokušaju ih prevladati. Osim što je poučna, ova predstava je i urnebesno smiješna.

 

19 prosinac 2018 - Radionica Humane vrednote

Hrvatski Crveni križ nositelj je programa Odgoj za humanost od malih nogu, te je danas u našem vrtiću održana radionica

"Humane vrednote". Ovaj program omogućava djeci rane i predškolske dobi stjecanje vrijednosti odgoja za humaniji, zdraviji i sigurniji život.

Učenje djece rane i  predškolske dobi temelji se prvenstveno na iskustvenom učenju. Kad je riječ o učenju o ljudskim pravimai usvajanju humanih vrednota, polazi se od onoga što je djeci najbliže, što se izravno odnosi na njihov život i odgovara na njihove temeljne potrebe.

Iz tog je razloga ova radionica bila vrlo uspješna jer kvalitetno osmišljeno i pripremljeno okruženje za učenje i razvoj otvara mogućnosti za usvajanje znanja, razvoj socijalnih vještina i kompetencija te izgradnju stavova nužnih za život u humanom, demokratskom društvu.

 

17 prosinac 2018 - Tin express 2018

Danas su se djeca iz našeg vrtića okupila na željezničkom kolodvoru i uputila se božićnim vlakom "Tin express" u Delnice.

Prigodno okićen vlak u kojem se cijelim putem čula božićna glazba bilo je  veliko iznenađenje za djecu, a mnogima je to bila prva vožnja

vlakom. Pravo uzbuđenje je uslijedilo kada je u vagon ušao Djed mraz  sa vrećom punom darova. Osmjehe na dječjim licima zabilježili smo fotografijama s djedicom.

Dolaskom u Delnice djecu je oduševio tek napadani snijeg, ali i Baka Mraz i vilenjaci koji su ih dočekali. Poveli su nas u šetnju Delnicama, sve do sela Bake Mraz, gdje su se djeca opet fotografirala uz jelene, vilenjake i šumske vile.

U obližnjoj dvorani djeca su se malo ugrijala, okrijepila i zaplesala, a tada su krenuli natrag prema vlaku koji je spremno čekao za povratak u Rijeku.

 

07 prosinac 2018 - Božićna druženja djece i roditelja

Ovaj tjedan su se u skupinama Pande i Bubamare održala Božićna druženja djece, roditelja i odgajatelja.

Bile su to pomno pripremljene kreativne radionice, gdje se našlo za svakoga ponešto, a djeca posebno uživala u izradi raznih blagdanskih ukrasa sa svojim roditeljima.

Druženje je započelo s nekoliko pjesmica  koje su djeca željela otpjevati roditeljima, a zatim su ponuđene raznovrsne radionice: izrada anđela i borića od češera, izrada čestitki od kolaža i šljokica, te božićnih drvca od filca.

Uz zakusku i mini disco završilo se to veselo druženje, a roditelji su za zahvalu dobili bookmakere koje su djeca izradila. Roditelji su se odazvali u jako velikom broju što nam je posebno drago, te im svima zahvaljujemo na dolasku.

Sretne blagdane želimo svima uz puno mira i radosti !!!

 

06 prosinac 2018 - Sveti Nikola 2018

Dječji vrtić Malik i ove je godine darivao djecu povodom blagdana Svetog Nikole i to odlaskom u GKL Rijeka na prigodnu predstavu"Snježna kraljica".

Andersenova "Snježna kraljica" suvremeno je adaptirana bajka o jednoj sasvim običnoj ali i posebnoj djevojčici koja svojom bezuvjetnom prijateljskom ljubavlju prevladava sve nedaće i preokreće cijeli svijet kako bi pronašla i spasila svog prijatelja.

Na kraju predstave djecu je oduševio dolazak "pravog" Svetog Nikole.

 

08 listopad 2018 - Dolac kroz godišnja doba

Početak jeseni obilježili smo posjetom našem dolcu koji se nalazi neposredno pored našeg dvorišta, skriven a tako prepun iznenađenja.

Posjet dolcu nam je ujedno i uvod u projekt koji će se provoditi ove godine Dolac kroz godišnja doba.

Cilj ovog projekta je upoznavanje djece s promjenama u prirodi (našem dolcu) kroz različita godišnja doba putem svih osjetila.

Bitne zadaće koje smo postavili su:

 • omogućiti djeci kontakt s prirodom, te ih poticati da uočavaju promjene koje se dešavaju
 • razvijati kod djece senzibilitet za očuvanje prirode
 • istraživanje svijeta koji nas okružuje, biljaka i životinja
 • istraživanje novih mogućnosti za igru "moja mašta može svašta"

Poticaj za provođenje ovog projekta bila je ogromna tikva koja je postavljena na ulaz vrtića, i odmah izazvala veliki interes kod djece. Na njihovo pitanje odakle je stigla tikva krenuli su u istraživanje dvorišta, pa sve do dolca odakle je tikva i stigla.

Na putu do dolca pronašli su stablo jabuke sa malim jabučicama. Sakupili su plodove, pomirisali i krenuli dalje. Zatim su otkrili stablo starog oraha i odmah krenuli u prikupljanje oraha. Košarica je začas bila puna.

Na putu do dolca našli su još i žireve, kestene i lješnjake.

A onda nas je u dolcu dočekalo čarobno carstvo ogromnih tikvi. Djeca su ih promatrala, pokušala pomaknuti najveće, manje digli i kotrljali. Jedan manji primjerak ponijeli su u vrtić kako bi je dalje istražili.

Malo istraživanje završilo je igrom u dvorištu gdje su još prikupili češere i lišće. U vrtiću je tako nastao jesenski kutak prepun plodova jeseni koji će poslužiti za istraživanje, učenje, igru.

 

04 listopad 2018 - Predstava "Složna obitelj"

Na početku ove pedagoške godine posjetila nas je kazališna družina Z produkcija iz Splita i razveselila djecu predstavom "Složna obitelj".

"Složna obitelj" je mjuzikl u kojem je djeci obitelj predstavljena kao osnovna i najvažnija cjelina njihovog odrastanja, sazrijevanja i života.

Obitelj kao ishodište ljubavi, brige, dobrote i zajedništva, kroz određena iskušenja u konačnici pobjeđuje sve i ostaje složna.

Kroz priču se vješto provlače osnovne higijenske i prehrambene navike, te ih se prezentira djeci kroz pjesmu na njima prihvatljiv način.

 

22 rujan 2018 - Malikova slastičarna 2018

Kurikulum dječejeg vrtića Malik afirmira humanizam i toleranciju, kroz oblikovanje odgojno-obrazovnog pristupa temeljenog na suosjećanju, prihvaćanju i međusobnom pomaganju. Od malih nogu potičemo djecu (i roditelje) da prepoznaju svoje i tuđe potrebe, da razvijaju empatiju i pomažu potrebite u našoj zajednici.

Zato smo i ove godine nastavili sa humanitarnom akcijom Malikova slastičarna u sklopu Matejne. Na našem veselom štandu nudile su se slatke delicije koje su pripremila djeca sa svojim odgajateljima, ali i roditelji. Roditelji su se u velikom broju odazvali, pomogli u prirpemi kolača, spomzorirali nabavku potrošnog materijala, posjetili štand i donirali.

Sav prikupljen novac ove godine smo odlučili donirati Socijalnoj samposluzi Rijeka.

 

09 srpanj 2018 - Škola plivanja 2018

I ove godine su se djeca iz našeg vrtića uključila u Školu plivanja koju organizira i provodi KŠR Gorovo iz Opatije.

Škola plivanja provodila se sedam dana tijekom srpnja u jutarnjim satima na dječjem kupalištu Tomaševac u Opatiji.

Uz osnove škole plivanja s pomagalima i bez njih, program je sadržavao i vježbe istezanja, zagrijavanja i igru (na suhom).

Cilj programa bio je osloboditi djecu straha od vode, educirati ih kako se održati na vodi, te naučiti osnove plivanja.

Školu plivanja vodili su educirani voditelji i animatori.

Program su sva djeca uspješno savladala, te su  posljednjeg dana uz diplome nagrađeni i sladoledom.

 

15 lipanj 2018 - Oproštaj predškolaca 2017/18.

Danas smo ispratili još jednu generaciju predškolaca iz našeg vrtića. Predškolci generacije 2017/18. priredili su kratki program, prezentiravši program koji su sami izabrali i u kojem su uživali, kao i svi posjetitelji.

Nakon kratkog programa uslijedila je svečana podjela diploma, a predškolci u svećanoj odjeći i sa togama na glavi su bili jako uzbuđeni i sretni.

Nakon službenog djela slijedilo je druženje djece, roditelja i zaposlenika u dvorištu vrtića, uz zakiusku i slavljeničku tortu.

 

25 svibanj 2018 - Izlet u Sanc. Michael - srednjovjekovni dvorac

Ove godine smo za završni izlet odlučili posjetiti srednjovjekovni dvorac Sanc. Michael u Raponjima pored Savičente. Bio je to pun pogodak!

Dvorac Sanc. Michael smješten je na predivnom posjedu od 26.000 četvornih metara, a izgrađen je od drvenih trupaca vrijednim rukama obitelji Otočan.

Nakon što su nas dočekali dvorjani i vojnici, krenuli smo u obilazak dvorca i imanja, vidjeli giljotinu, tamnicu sa vješticom, drvene kule, veliku praćku i katapult, drveni vrtuljak...

Podijeljeni u dvije grupe istražili smo i okoliš dvorca, igrali se na kućicama na stablu, istraživali labirint, okušali se u gađanju lukom i strijelom, vozili se u kočiji s magarcem, vozili se na vrtuljku, jahali na poniju, te upoznali jako puno domaćih životinja: magarce, koze, kokoše, golubove, purane...

Sve je na ovom imanju podređeno malim gostima i zaista smo uživali u svakom trenutku. Vidimo se opet sigurno!

 

 

16 svibanj 2018 - Posjet školi 2018.

Danas su naši predškolci posjetili Osnovnu školu "Sveti Matej" u Viškovu.

Dočekala nas je školska pedagoginja koja nas je provela školom.

U slatkom iščekivanju prvog dana škole, danas su imali priliku upoznati se sa prostorom škole (knjižnica, učionica, dvorana). Posjetili su jedan drugi razred i boravili na njihovom satu glazbenog odgoja. Učenici su nam otpjevali dvije pjesmice, a nakon toga su se i Malikovci oglasili.

Druženje je prekinulo školsko zvono.

Pozdravili su se sa školom i obećali Vidimo se u rujnu!

 

15 svibanj 2018 - Posjet fizijatra Dr Batinića i Bolnica za medvjediće

U sklopu projekta "Zdravi život" koji se provodi u vrtiću, dana 26.04.2018. posjetio nas je Dr. med. Mile Batinić, liječnik specijalist fizijatar.

Djeci je pregledao kralježnicu i stopala, te poručio djeci da se bave sportom. Pokazao nam  je i objasnio važnost pravilnog držanja tijela.

 

 

BOLNICA ZA MEDVJEDIĆE

Dana 15.05.2018. posjetili su nas studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci sa radionicom "Bolnica za medvjediće". Kroz igru i na zabavan način, te u djeci poznatom okruženju ova radionica pomaže djeci predškolske dobi da savladaju strah od liječnika i bolničkog okruženja, ali i ukazuje na važnost brige za zdravlje.

Djeca su donesla svoje najdraže igračke te se stavila u ulogu roditelja. Djetetov medvjedić ili neka druga igračka je bila njegovo bolesno dijete, a studenti medicine, njih čak 10, su bili liječnici. Bilo je tu raznih dijagnoza, od prehlada, padova, upala uha, grla, pa do bolova u trbuhu, slomljenih ruku...

Dok su liječili medvjediće/igračke djeca su mogla vidjeti, upoznati se i upotrijebiti različite instrumente, kao što su otoskop, tlakomjer...

Sva su djeca dobila diplome za hrabrost i upute za daljnje liječenje svojih medvjedića/igračaka. Bio je to jedan vrlo zabavan i uzbudljiv dan u vrtiću.

 

13 svibanj 2018 - Predavanje Floortime u praksi

Odgojiteljica Martina Lakoseljac matejčić sudjelovala je na stručnom predavanju "Poticanje prirodnog razvoja djeteta - od samoregulacije do apstraktnog mišljenja (iz Floortime perspektive)" koje je vodio direktor Floortime centra u SAD-u, dječji psiholog Tim Blecker.

Bilo je to predavanje s pregršt praktičnih savjeta, primjera iz prakse, te novih i drugačijih ideja o pravilnom poticanju razvoja djeteta.

 

19 travanj 2018 - Posjet Pomorskom i povijesnom muzeju

Posjetili smo danas Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja koji se nalazi u Guvernerovoj palači. Muzej je to koji prikuplja, čuva i prezentira predmete vezane uz povijest i kulturu područja Primorsko-goranske županije i grada Rijeke kao njezina središta od vremena prve naseljenosti do 20 stoljeća.

U sklopu posjete muzeju za djecu je organizirana radionica "Čudotvornica - Trsatski zmaj" kojom je djeci približena priča o poznatom trsatskom zmaju, uz likovni izražaj.

Djecu je posebno zainteresirao izložen prsluk za spašavanje sa broda Titanic, te maketa broda.

 

13 travanj 2018 - Upisi 2018/19.

Upisi djece u redovni vrtićki program Dječjeg vrtića Malik za 2018/19. godinu provoditi će se od 14.05. do 18.05.2018. godine.

Za upis djece potrebno je dostaviti:

 • popunjeni Zahtjev za upis
 • izvadak iz matice rođenih ili rodni list djeteta (preslika)
 • potvrda prebivališta za dijete
 • preslika osobnih iskaznica roditelja
 • liječničko uvjerenje o zdravlju djeteta

Plan upisa

Javna objava upisa

 

11 travanj 2018 - Projekt "Zdrav život"

U sklopu projekta "Zdrav život" koji se ove pedagoške godine provodi u vrtiću, danas su nas posjetili studenti sanitarnog inžinejrstva, te održali zanimljivu radionicu "Čiste ruke".

Studentice su djeci objasnili važnost čistih ruku za opće zdravlje, pokazali djeci kako se pravilno peru ruke i zašto je važno dobro oprati ruke. Cilj radionice je educirati djecu o bakterijama, virusima i načinu na koji se šire zarazne bolesti.

Djeca su zajednos sa studentima izradila zajednički plakat sa otiscima dlanova. Kao nagradu za uspješno savladanu tehniku pranja ruku sva su djeca dobila prigodne bojanke. 

 

Boravak na zraku

U sklopu projekta potiče se djecu da što više provode vrijeme na zraku, u našem lijepom dvorištu ili u šetnjama našom okolicom.

Boravak na zraku i slobodna igra temelj su za cjelokupni psihofizički razvoj djeteta. Boravkom na zraku jača se prirodni imunitet djeteta, ali i zadovoljava djetetova osnovna potreba za igrom i kretanjem.

 

10 travanj 2018 - Predstava "Pravi prijatelj"

Ugostili smo danas putujuće dječje kazalište Produkcija Z iz Splita, sa predstavom "Pravi prijatelj".

Interaktivni lutkarski mjuzikl "Pravi prijatelj" govori o pravim vrijednostima, prijateljstvu i dobrim djelima koje od malena trebamo činiti jedni drugima. Mjuzikl prepun veselih songova i zanimljivih likova iz bajki oduševio je sve Malikovce.

 

09 travanj 2018 - Proljetna sadnja cvijeća

Predškolci su se i ove godine pobrinuli da vrtićki cvjetnjak lijepo izgleda. Uz svoje odgojiteljice učili su o biljnom svijetu u proljeće, o načinu sadnje cvijeća i važnosti biljaka za čovjeka i prirodu.

Svu teoriju primijenili su u praksi i vrijednim ručicama i lopaticama posadili cvjetne sadnice u dvorište vrtića.

Teta Ankica pratila je i pomagala u radovima, ali i dala još koji vrtlarski savjet.

Sadnice cvijeća donirala je Mini Farma iz Kastva, te im se zahvaljujemo na tome.

 

28 veljača 2018 - Radionica "Mama, tata - krećem u školu"

I ove godine smo organizirali radionicu za roditelje predškolaca "Mama, tata - krećem u školu".

Polazak u školu važan je događaj koji istovremeno veseli i plaši djecu i njihove roditelje. To je jedan veliki iskorak iz malog, poznatog i sigurnog okruženja kuće i vrtića u jedan veći i ozbiljniji svijet školskog sistema. Polazak u školu donosi nova iskustva, ali i predstavlja nove izazove.

Radionicu su vodile Danijela Perić Kosović, prof. psihologije i Sandra Mikšič, mag.prim.educ.

Na radionici su roditelji saznali nešto o spremnosti djeteta za polazak u školu, vještinama koje dijete treba usvojiti, te mogućnistima poticanja tih vještina.

 

09 veljača 2018 - Maškare 2018

Kroz mjesec siječanj i veljaču u našem je vrtiću obilježeno vrijeme karnevala  kroz različite aktivnosti.

Tradicijske vrijednosti našeg kraja isprepliću se, bogate i uljepšavaju svakodnevni boravak djece u vrtiću kroz razne oblike djelovanja: glazba, pokret, stih, kreativnost...

Djeca su zajedno sa odgojiteljima sudjelovali u uređenju prostora vrtića, maskirali se, šminkali, pjevali, plesali posebno svakog Veselog petka, izrađivali maske, ukrase, upoznali se sa tradicionalnim maskama našeg kraja (zvončari).

Tijekom jednog Veselog petka ugostili smo i veseli glazbeni trio Oldtajmeri, koji su oduševili svojom izvedbom, raspjevali i rasplesali djecu i odgojitelje.

09.02.2018. održan je Maškarani petak, zabava za roditelje, djecu i odgojitelje, na kojem je uz maskirani ples bilo i igara poput Vrućeg balona, Stolica, Tombole. Uz krafne, fritule i grickalice druženje je bilo još slađe.

Na sam pusni dan predškolci su u dobrom raspoloženju prošetali do centra Viškova, te se oprostili sa ovogodišnjim pustom i maškarama.

 

01 veljača 2018 - Predstava "Ježeva kućica"

Danas su djeca posjetila Gradsko kazalište lutaka Rijeka, te pogledali predstavu Ježeva kućica.

Nekima je ovo bio prvi susret s kazalištem u kojem su imali priliku upoznati se sa nama dobro znanim likovima ove priče, Ježurkom Ježić te Lije Mice.

Ježeva kućica jedna je od najljepših i najpoznatijih priča za djecu autora Branka Čopića, a djeci šalje poruku o ljubavi prema vlastitom domu.

 

03 siječanj 2018 - Predavanje o Floortimeu i senzorici

Ove pedagoške godine u vrtiću se provodi program Različiti a isti  - integracija djece s posebnim potrebama u redovni vrtićki

program.

Cilj programa je omogućiti i osigurati uvjete za kvalitetno uključivanje djece s određenim teškoćama u redovni odgojno obrazovni program.

Jedan od zadataka ovog programa je i edukacija odgojtelja o važnosti rane prevencije djece s posebnim poptrebama, te jačanje njihovih

kompetencija za rad s djecom.

U suradnji s Udrugom Belinda Dobrec iz Rijeke u vrtiću je organizirano predavanje Floortime i senzorika. Predavanje je sadržavalo

teoretski dio - upoznavanje s pojmovima, tehnikama i metodama rada, prepoznavanje individualnih profila djece, zatim primjere iz prakse -

pismena i usmena analiza nekoliko primjera s naglaskom na prepoznavanje individualnih poteškoća djece, te video prikaz djece i terapeuta

udirektnom radu po DIR/Floortime modelu.

Predavanje je bilo vrlo zanimljivo, a prije svega korisno za odgojitelje koji su dobili mnoštvo konkretnih savjeta za rad s djecom s

poteškoćama.

Predavanje su vodile Leonida Rupčić - Floortime terapeut i Andrijana Vidović - pedagog senzorne integracije.

 

22 prosinac 2017 - Prosinac u Maliku

Prosinac je uvijek pun događanja pa je tako bilo i ove godine u našem vrtiću.

Povodom blagdana Svetog Nikole Dječji vrtić Malik je darivao djecu lutkarskom predstavom Beba bebač, u izvedbi GKL Rijeka. Drago nam je da smo razveselili djecu jednom lijepom i veselom predstavom koja prati prvu godinu života beba blizanaca.

Sudjelovali smo prigodnim radionicama na podjeli Božićnih paketa koju je organizirala Općina Viškovo u školskoj dvorani. Djeca su imala priliku okušati se u motoričkim igrama, gađanju snjegovića, skakanju na trampolinu, a za kraj su se počastili kokicama.

Predškolci su sudjelovali i na Adventu u Viškovu, ukrasili su veliko božićno drvce ispred crkve Sv. Matej, zajedno s djecom ostalih vrtića iz naše općine, te zapjevali prigodne pjesme.

Za kraj su održana Božićna druženja za djecu i roditelje skupina Pande i Bubamare, uz prigodne radionice, projekciju slika (prezentaciju rada i života u vrtiću), te zabavu i druženje. Na druženja se odazvao velik broj roditelja, što nas jako veseli.

Svim roditeljima, djeci i onima koji nas prate želimo sretne blagdane i puno ljubavi!

 

06 prosinac 2017 - Pričaonica u Pandama

Tijekom 11. mjeseca u skupini Pande nastavljene su aktivnosti u sklopu projekta "Pričaona - pričam ti priču". Roditelji su dolazili u skupinu i čitali priče po slobodnom izboru djece. Djeca su uživala u prezentaciji priča koje su ispričale mama od Melani Pozzecco i Mie Milković.

Dječje ogledalo doživljene priče su i njihovi likovni radovi nastali nakon priča, koji su izloženi u pričaonici kako bi ih djeca mogla i dalje nadopunjavati

 

05 prosinac 2017 - Humanitarne akcije 2017.

Dječji vrtić "Malik" sudjelovao je u mjesecu Prosincu u dvije humanitarne akcije, s ciljem pomaganja potrebitima, ali i podizanja svijesti djece i roditelja o važnosti pomaganja.

Roditelji i djeca iz skupine Pande sudjelovali  su u akciji "Svima je potrebna ljubav" udruge Krepat ma ne molat, te prikupljali donacije (higijenske potrepštine, bonovi..) za djecu doma Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana.

Roditelji i djeca iz skupine Bubamare, prikupljali su namirnice, higijenske potrepštine za Socijalnu samoposlugu Rijeka.

Akcija je bila jako uspješna te se i ovom prilikom zahvaljujemo svima koju su sudjelovali i pokazali veliko srce.

 

01 prosinac 2017 - Projekt "Zubić vila"

U ovoj pedagoškoj godini nastavljamo s provođenjem projekta "Zubić vila" u koji su uključena djeca u 6. godini života (svakodnevno pranje zubića), dok su ostala djeca uključena kroz razne edukativne aktivnosti u vrtiću (izrada plakata, maketa, pjesmice..).

Projekt se provodi u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, kroz koji djeca usvajaju znanja vezana uz oralno zdravlje.

Cilj projekta je podizanje razine svijesti o važnosti brige za oralno zdravlje djece.

Program projekta "Zubić vila" osmišljen je kao splet raznih aktivnosti, s posebnim naglaskom na svakodnevno četkanje zubića u vrtiću.

Do sad ostvarene aktivnosti:

 • upoznavanje sa zubima, pojmom karijesa (koji su uzroci nastanka, kako se razvija, liječi...)
 • upoznavanje sa pravilnim održavanjem oralne higijene, uz redovito četkanje zubića u vrtiću
 • upoznavanje sa važnošću prehrane i njezinim utjecajem na oralno zdravlje
 • posjet stomatološkoj ordinaciji A dent u Viškovu
 • izrada plakata "Četkanje zubi"
 • posjet studenata stomatologije - radionica "Zubić vila"

 

29 studeni 2017 - Radionica "Inkluzija - prihvaćanje različitosti"

Danas je u vrtiću održana radionica za odgojitelje "Inkluzija - prihvaćanje različitosti", koju je vodila naša stručna suradnica psihologinja Danijela Perić Kosović.

Inkluziju djece naš vrtić promiče, a ona podrazumijeva proces u kojem se djeca s teškoćama u razvoju uključuju u odgojno obrazovni proces sa svojim vršnjacima, te se time stvara mogućnost svoj djeci da uče, igraju se, te da se razvijaju u osobe koje poštuju jedni druge.

Ciljevi radionice bili su usmjereni na:

- procjenu osobnih kompetencija odgajatelja u radu s djecom s teškoćama

- upoznavanje s procesom prilagodbe na roditeljstvo djeteta s teškoćama

- uočavanje barijera s kojima se susreću djeca s teškoćama i njihovi roditelji kroz odrastanje

- povećanje uvida u dnevne ciljeve odgajatelja

- povećanje uvida u unutarnje i vanjske izvore snage za posao odgajatelja

Kroz vedru i opuštenu atmosferu istaknuta je važnost i značaj suradnje odgajatelja s roditeljima djece s teškoćama. Zaključeno je da je za partnerstvo ppotrebno razumijeti potrebe roditelja djece s teškoćama, te da je važan uvid i povjerenje u vlastite kompetencije koje treba osnaživati novim znanjima zbog sve većih izazova s kojima se suočavaju odgajatelji u svom radu.

 

28 studeni 2017 - Aktivnosti u skupini Bubamare

U skupini Bubamare ovu pedagošku godinu provodi se više projekata. Započeli smo sa projektom "Zdrav život", a nastavljaju se projekti "Zubić vila" i "Kako nastaje slikovnica".

Praćenjem djece i njihovih interesa započeo je projekt Zdrav život. Djeca su pokazala veliki interes za svim oblicima kretanja (poticaj su bile novi rekviziti za motorički poligon) kroz osmišljavanje raznih poligona, igre nogometa, trčanja, plesanja...

Projekt smo podjelili u tri cjeline: PREHRANA/ZDRAVLJE, KRETANJE/SPORT i EKOLOGIJU.

Cilj projekta je usvajanje navika zdravog života, te promicanje zdravog stila života u skladu s prirodom. Postavljeni su slijedeći zadaci:

PREHRANA/ZDRAVLJE:

 • stjecanje znanja o važnosti zdrave prehrane i njezinom utjecaju na rast i razvoj
 • svakodnevno poticanje razvoja  higijenskih navika
 • poticanje istraživačkih aktivnosti

KRETANJE/SPORT

 • utjecati na pravilan rast i razvoj djece
 • osvjestiti važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti
 • stvaranje pozitivne slike o sebi, kroz spoznaju vlastitih sposobnosti i vještina

EKOLOGIJA:

 • poticati razvoj ekološke osjetljivosti te pozitivnog odnosa prema prirodi koja nas okružuje
 • osvještavanje uloge čovjeka u očuvanju prirode

Neke od aktivnosti koje su se provodile:

 • upoznavanje i doživljavanje svim osjetilima razno sezonsko povrće i voće (jabuka, grožđe, mandarina, tikva, kupus...), izrada kompota od voća, pečenje tikve, stjecanje znanja o određenim namirnicama (enciklopedije, časopisi, internet), likovno izražavanje, ples, pjesma, gluma
 • provođenje antropološkog mjerenja na početku godine, postavljanje sportskog centra sa motoričkim poligonom koji se svakodnevno mijenjao, osmišljavanje novih igara u sportskom centru (hokej, nogomet), upoznavanje sa sportovima (pravilima, opremikoja se koristi)
 • proučavanje vremenskih prilika i utjecaja na ljude, biljke i životinje
 • odlazak u prirodu, sakupljanje šumskih plodova (kesten, žir, šipak...) za naš centar s prirodnim materijalima

 

21 studeni 2017 - Posjet spisateljice

Danas nas je u vrtiću posjetila spisateljica Lana Letović Perčin, povodom obilježavanja mjeseca knjige. Upoznala je djecu sa čarobnim bićima iz njene slikovnice "Zlatići". Nakon ispričane priče, otkrila im je i tajnu da su zlatići ustvari njena djeca. Djeca su postavljala pitanja gdje i kako je vidjela zlatiće, kako je nstala slikovnica... Djeca su predložila da će izraditi zlatiće od plastelina.

Posjet spisateljice dio je projekta "Pričaona" i "Kako nastaje slikovnica", koji se provode u vrtiću.

 

20 studeni 2017 - Aktivnosti u skupini Pande

U skupini Pande i ove godine raznim aktivnostima nastavljamo prošlogodišnji projekt "Pričaona - pričam ti priču"

Prvenstveno smo se fokusirali na suradnju dijete-roditelj-odgojitelj, što pridonosi kvalitetnijem odnosu roditelja i vrtića , približavanju rada skupine, te potiče međusobni topli i obiteljski odnos.

Nastavljamo sa putujućom pričaonicom, odnosno putujućim kovčegom. Cilj ove aktivnosti je što više djeci približiti pisanu riječ, te senzibilizirati roditelje na važnost ranog čitanja djeci. Putujući kovčeg je iznenađenje koje svakog vikenda jedno od djece odnosi svojoj kući.

Roditelji trebaju svojoj djeci pročitati odabranu slikovnicu, dijete treba nacrtati likovni rad, odnosno pokušati prenijeti svoje dojmove o doživljaju priče/slikovnice.

Druga vrsta suradnje s roditeljima je kroz dolaske u našu skupinu. U cilju aktivnosti pričaone roditelji se po želji pridružuju u jutarnjem krugu, te čitaju djeci priču po izboru. Djecu osobito vesele ovakva druženja i dolasci roditelja u skupinu.

Na veliku radost djece, već petu godinu za redom naša lutka Panda, koju su upravo roditelji sašili, putuje u obitelji djece. Panda Lucia Luna, kako su je davno nazvala djeca, svaki vikend odlazi u jednu obitelj gdje sudjeluje u obiteljskim aktivnostima. U poseban dnevnik roditelji upisuju što se događalo i kako su zajedno proveli vikend. Samonicijativno, roditelji su počeli dodavati slike, crteže, ukrase...  Djeca se vesele petku i odabiru djeteta kod kojeg Panda ide.

Nakon što se Panda vrati u vrtić, djeci se u jutarnjem krugu pročita dnevnik događanja. Nadamo se da ćemo skoro naš dnevnik pretvoriti u knjigu uspomena iz vrtića.

Posebno smo ponosni na našu izrađenu knjigu "KAD", to je knjiga stvorena u suradnji s roditeljima različitih nacionalnosti, te odgojiteljicom Anitom Margić. Knjiga "KAD" napisana je na 4 jezika: engleski (obitelj Smithies), njemački (odgojiteljica Anita Margić, ujedno i prof. njemačkog jezika), albanskom (obitelj Temaj), te hrvatskom.

Knjiga je primjerena djeci predškolskog uzrasta i govori o tome kako nešto pitati na stranom jeziku KAD nešto trebaš.

Veselimo se novim izazovima u našem projektu pričaone, jer život bez knjige je kao tijelo bez duše.

Pande i odgojiteljice:

Anita Margić

Iva Erceg

15 studeni 2017 - Prehrana u vrtiću

Prehrana djece u Dječjem vrtiću Malik provodi se prema važećim prehrambenim standardima i normativima određenim zakonom.

Jelovnik je sastavljen i odobren od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, u suradnji s njima provodi se HACCP sustav kontrole. Redovito se vrši mikrobiološka analiza hrane i vode.

U 10-satnom programu djeca imaju 4 obroka: doručak, voćna užina, ručak i užina.

Svi obroci se pripremaju u našoj kuhinji, a od ove pedagoške godine priprema ih s ljubavlju naša nova kuharica Ilinka.

Veliki dio namirnica koristi se iz vlastitog biološkog uzgoja (osnivači imaju prijavljen OPG). Pri izradi jelovnika nastojimo koristiti što više sezonskih namirnica iz vlastitog vrta i voćnjaka (prirodno uzgojenih bez ikakvih pesticida): zelena salata, špinat, blitva, kelj, raštika, krumpir, mrkva, celer, rajčica, kopriva, začinsko bilje, trešnje, jagode, šljive, kruške, bilje za čaj (šipak, melisa, menta, lipa, bazga...).

Velika pažnja posvećuje se i samom ritualu blagovanja. Odgojitelji kod djece potiču i razvijaju navike lijepog ponašanja za vrijeme jela, te potiču samoposluživanje djece.

Poštuju se individualne potrebe djece (alergije na određene namirnice), te individualni ritam djece kada su obroci u pitanju.

 

31 listopad 2017 - Najdi zlatnega petešića

Danas su naša djeca sudjelovala na edukativnoj radionici "Najdi zlatnega petešića" u Kastvu.

Kroz igru i natjecanje djeca su se upoznala sa kulturno-povijesnom baštinom Kastva - od Fortice, Gradske lože, Voltice, Lokvine, Crekvine i drugih spomenika i lokacija.

Radionica je dobila ime po igrački - zviždaljci "petešiću kemu se vrit puše", jednom od simbola Kastva.

Cilj ove zabavne radionice bio je da djeca pronađu skrivenog zlatnog petešića, do kojeg su ih vodili skriveni papirići  po raznim lokacijama u Kastvu, a svaki je papirić ujedno i pitanje na koja su djeca trebala odgovoriti. Djeca su bila raspoređena u grupe koje su dobile mape sa obilježenim lokacijama u Kastvu prema kojima su se morali snalaziti u prostoru.

Sva su djeca na kraju dobila medalju, a vrtić jednog zlatnoga petešića.

 

03 listopad 2017 - Predstava "Veliko putovanje maloga puža"

Na početku pedagoške godine pozvali smo naše drage suradnike, putujuće lutkarsko kazalište Produkcija Z, da razvesele djecu veselim mjuziklom "Veliko putovanje maloga puža".

Predstava je to o pužu koji putuje kroz sva četiri godišnja doba i putem upoznaje biljke i životinje, tražeći prijatelja. To je topla priča o životu, ljubavi i prijateljstvu.

"Stavite na prvo mjesto prijateljstvo, i kad kiša kiši i kad sunce prži, samo pravo prijateljstvo sve, sve izdrži..."

 

23 rujan 2017 - Humanitarna akcija za Udrugu Rijeka 21

Uspješno je odrađena još jedna humanitarna akcija Dječjeg vrtića Malik. Malikova vesela slastičarna i ove je godine radila punom parom. Na našem veselom štandu postavljenom ispred Doma hrvatskih branitelja u Viškovu, u sklopu Matejne, "prodavali" smo kolačiće koje su pripremila djeca, roditelji i odgojitelji.

Ove godine prikupljali smo sredstva za pomoć Udruzi za sindrom down, Rijeka 21. Udruga okuplja osobe s Down sindromom i njihove obitelji, pruža potporu obiteljima, senzibilizira javnost o njihovim problemima.

Ovakve akcije potičemo jer razvijaju kod djece socijalne i građanske kompetencije, potičući ih na tolerantan odnos prema drugima, uz uzajamno pomaganje i prihvaćanje različitosti.

Zahvaljujemo se svim sudionicima ove humanitarne akcije.

 

16 rujan 2017 - Radionica Senzorička integracija

Odgojiteljica Martina Lakoseljac Matejčić sudjelova je na praktičnoj radionici Senzorička integracija u aktivnostima svakodnevnog života u organizaciji Artis includum centra.

Radionica je imala za cilj osvijestiti važnost senzoričke integracije za razvoj, učenje i istraživanje u svakodnevnom životu.

Tijekom radionice sudionici su praktično iskusili različite karakteristike te izazove senzoričkog procesuiranja, saznali su kako senzoričke različitosti mogu utjecati na svakodnevno ponašanje, emocije, pažnju, mišljenje, ali i igru i učenje.

Sastavni dio radionice bio je prezentacija Alert programa, te senzoričke dijete.

 

12 rujan 2017 - Dodjela certifikata za promicanje oralnog zdravlja

Danas je naš vrtić primio certifikat za promicanje oralnog zdravlja, u sklopu programa "Unaprijeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u Primorsko-goranskoj županiji" koji se provodio u vrtiću prošle godine.

Certifikat su u ime vrtića primile voditeljica programa, odgojiteljica Karmela Žmak i Martina Lakoseljac Matejčić.

Podjelom certifikata ujedno je obilježen i Europski dan oralnog zdravlja.

 

16 kolovoz 2017 - Natječaj - kuhar/ica

Upravno vijeće Dječjeg vrtića Malik donijelo je odluku o objavi natječaja za kuhara/icu na neodređeno puno radno vrijeme.

Rok za prijavu na natječaj je 8 dana.

09 srpanj 2017 - Škola plivanja 2017

18 djece iz našeg vrtića uključilo se u ovogodišnju Školu plivanja koju provodi KŠR Gorovo u suradnji s Crvenim križem. U sklopu projekta "Sigurnost na vodi" uz obuku plivanja, promovirala se sigurnost na vodi i obučavalo djecu o kulturi ponašanja na vodi.

Sama škola plivanja provodila se svakodnevno (7 dana) u jutarnjim satima na Dječjem kupalištu Tomaševac u Opatiji.

Uz osnove škole plivanja s pomagalima i bez njih, program je sadržavao i vježbe istezanja, zagrijavanja i igru (na suhom).

Cilj programa je bio osloboditi djecu straha od vode, educirati ih da se održavaju na vodi, naučiti osnove plivanja, te razviti osjećaj pripadnosti grupi. Školu plivanja vodili su educirani voditelji i animatori.

Program su djeca uspješno savladala, te su posljednjeg dana nagrađeni diplomama i majicama.

 

14 lipanj 2017 - Oproštaj predškolaca 2017.

Danas je bio poseban dan za naše predškolce, ali i za roditelje i zaposlenike. Došao je dan oproštaja od vrtića i okretanja nove stranice u životu.

Predškolci su nam prikazali kratki zabavni program u kojem smo svi uživali. Bilo je tu pjesme i plesa, ali i poneke suze u oku.

Nakon svečane podjele diploma slijedilo je druženje u dvorištu vrtića, uz zakusku i slavljeničku tortu.

Posebno iznenađenje priredili su roditelji koji su pripremili i uvježbali igrokaz "Plesna haljina žutog maslačka". Oduševljenje je bilo veliko i vidljiv je bio ogroman trud koji su roditelji uložili u pripremu igrokaza. Hvala im na tome!

A našim predškolcima želimo puno novih i lijepih iskustava u školi.

 

09 lipanj 2017 - Posjet Rijeci i Trsatu

Danas je po našu družinu stigao veseli turistički autobus na kat, te nas odveo u kratko razgledavanje Rijeke i Trsata.

Kako bi saznali nešto više o povijesti Rijeke, s nama je bila i Sanjana, turistički vodič. Nakon što smo se iskrcali na rivi, uputili smo se prema riječkom Korzu gdje smo saznali kratku priču o povijesti Rijeke, razgledali riječku uru, vidjeli riječki grb.

U podnožju ure ulični svirač razveselio je djecu prigodnim dječjim pjesmama.

Nakon toga uputili smo se do katedrale Sv. Vida, koju smo razgledali iznutra i izvana. Saznali smo  jednu zanimljivu povijesnu priču o Karolini, poznatoj Riječanki koja je spasila grad Rijeku od razaranja u doba Napoleonskih ratova.

Nastavili smo vožnju veselim autobusom do Trsata. Prije obilaska Trsatske Gradine, djeca su se počastila sladoledom. Na Trsatskoj Gradini uživali smo u pogledu na grad Rijeku, razgledali poznate Trsatske zmajeve , te čuli priču o njima.

Vožnja do vrtića prošla je u veselom raspoloženju, uz otvoren krov i vjetar u kosi.

 

02 lipanj 2017 - Cup Opatija 2017.

Naši predškolci sudjelovali su i ove godine na 15. Cupu Opatije, sportskom natjecanju za vrtiće u organizaciji ŠRK Gorova.

Natjecali su se u šest disciplina - boćanju, trčanju štafete, sportskom poligonu, bacanju loptice, potezanju konopa i traženju skrivenog blaga.

Osvojili su 1. mjesto u boćanju, 3. u štafeti, 4. u potezanju konopa... Sveukupno 3. mjesto !!! Ponosni smo!

Organizatori su pripremili iznenađenje za djecu, vožnju brodom od Voloskog do Lida.

 

23 svibanj 2017 - Posjet školi 2017.

I ove godine su predškolci posjetili Osnovnu školu Sveti Matej, u kojoj će uskoro boraviti većina njih.

Nakon što su se upoznali sa ravnateljem škole, socijalna pedagoginja provela je djecu po školi. U knjižnici je knjižničarka djeci objasnila što se tu radi, djeca su bila puna pitanja.

Razgledali su školske dvorane, a za kraj su posjetili jedan 1. razred u kojem su bili neki naši stari prijatelji. Oni su nam pripremili male igrokaze, recitacije i pjesmicu, a naši su predškolci sramežljivo stali pred ploču i otpjevali jednu pjesmicu o rastanku s vrtićem.

 

22 svibanj 2017 - Druženje sa uzgajivačima i štencima

Danas su nas u vrtiću, odnosno našem dvorištu posjetili roditelji našeg Stjepana, uzgajivači prekrasne pasmine psa Američke akite.

Prekrasni štenci oduševili su djecu i odgojitelje, a roditelji su nas upoznali sa svojim poslom uzgajivača, ispričali nam nešto o uzgoju pasa, izložbama, karakteru ove pasmine, dresuri i svemu što je zanimalo djecu.

Zanimljivo je bilo promatrati interakciju djece s psima, neki su pratili izdaleka, neki se nisu odvajali od štenaca, a neki su pobijedili svoj strah i hrabro mazili pse.

 

17 svibanj 2017 - Vrtić u cvijeću

Ovih je dana okoliš našeg vrtića zaista poseban, cvijeće je procvalo, trava se zazelenila, stabla razvila zelene krošnje ... Veliki je tu trud uložen naše tete Ankice, koja se svakodnevno brine o biljkama u našem dvorištu.

Takvo prirodno okruženje najbolje je što djeci možemo ponuditi, ono potiče djecu na učenje i opažanje svim osjetilima, osim tjelesnog razvoja igra i boravak na zraku potiče kognitivni razvoj djece.

Djeca obožavaju igru i boravak u dvorištu vrtića, prepuštaju se slobodnoj igri, mašti, istraživanju prirodnih materijala, upoznaju vlastite mogućnosti, razvijaju socio emocionalne odnose sa svojim prijateljima.

 

15 svibanj 2017 - Wandina mala radionica

Danas je u vrtiću održana Wandina mala radionica u organizaciji GKL Rijeka. Djeca su već odgledala lutkarsku predstavu Wanda lavanda, a sada su dobili mogućnost upustiti se u kreativnu i opuštajuću izradu igračaka od filca.

Sretni i ponosni svoje su igračkice ponijeli kući.

 

14 svibanj 2017 - Nagrada za crtež

U sklopu Natječaja za izbor crteža karakterističnog motiva Općine Viškovo naša Dora Dukić osvojila je nagradu sa svojim crtežom Kako izgleda ViškovoNatječaj je bio anoniman, a Dorin crtež nagrađen je u konkurenciji 42 likovna rada.

Priznanje i prigodni poklon Dori su uručeni na manifestaciji Majevica.

 

10 svibanj 2017 - Roditelji u vrtiću

Ove pedagoške godine jedna od bitnih zadaća nam je bila uključiti roditelje u odgojno obrazovni proces vrtića. Uključivanje roditelja i ostalih članova obitelji u odgojno obrazovni proces, važan je jer dovodi do poboljšanja postignuća djece, pridonosi boljem razumijevanju međusobnih uloga, odnosa i odgovornosti, te pridonosi emocionalnom zadovoljstvu djece.

Jedan od načina kojim ostvarujemo tu zadaću je omogućavanje roditeljima neposredno i aktivno sudjelovanje u aktivnostima s djecom.

Tako nas je u vrtiću posjetio poznati riječki glazbenik Damir Halilić Hal, Nolin tata. Zapjevao je i zasvirao gitaru za djecu, prenio emociju i iskustvo, a vjerujemo da je i njemu ovo bio poseban "nastup". 

 

 

Nakon toga posjetio nas je Svenov tata, prof. dr. sc, Saša Vlahinić, zaposlen na Tehničkom fakultetu na Zavodu za automatiku i elektroniku, što je nama bilo jako interesantno. To je bio znanstveni dan u vrtiću kada smo puno toga naučili. Nakon ispričane priče "Vitamin ljubavi", djeca su posadila grah te istraživali što treba grahu da naraste i je li ljubav važna za rast. Djeca su mogla vidjeti kako radi mali robot, a na kraju su isprobali senzornu kapu kojom putem misli pomičem predmete. Jako cool!

Vjerujemo da je ovo bio tek početak interesa za znanost, automatiku, elektroniku, robotiku...

 

05 svibanj 2017 - Izlet na posjed Contessa

Proveli smo predivan dan na bajkovitom posjedu Contessa u blizini Jastrebarskog. Na imanju su nas dočekali grofovi i grofice u prekrasnim haljinama i odorama, te nas najprije upoznali sa kraljevskim konjima. Nakon toga djeca su imala priliku vidjeti sobu za bal, i tada je krenula naša bajka, djeca su postala princeze i vitezovi, a naučili su pravilan naklon te stari dvorski ples.

Nastavili smo istraživati i upoznavati bajkovito imanje, vitešku, lovačku i damsku sobu, a kroz zanimljive priče saznali smo kako su nekad živjeli grofovi i grofice, što se radilo na dvoru, koje su predmete koristili...

Slijedio je svečani ručak u tri slijeda uz kraljevsku poslugu. Osjećali smo se poput pravih dvorana.

Nakon ručka smo izašli u dvorište, podružili se sa minijaturnim kozicama Hajdii Kekec, konjima, a za sam kraj nam je mali pony pokazao neke trikove.

Danas smo se svi osjećali kao u nekoj bajci. Hvala Contessi !

 

05 travanj 2017 - Upisi 2017/18.

Upisi djece u redovni vrtićki program Dječjeg vrtića Malik za 2017/18. pedagošku godinu provoditi će se od 15.05.2017.  do 19.05.2017.

Za upis djece potrebno je dostaviti:

 • popunjeni Zahtjev za upis
 • izvadak iz matice rođenih ili rodni list djeteta (preslika)
 • potvrda prebivališta za dijete
 • preslika osobnih iskaznica roditelja
 • liječničko uvjerenje o zdravlju djeteta

Informacije o upisu možete dobiti na broj telefona 098 1771856 (ravnateljica).

Plan upisa

Javna objava upisa

20 ožujak 2017 - Projekt "Bajke, priče, slikovnice"

Projekt je specifičan i poželjan oblik rada u vrtiću, a cilj mu je istraživanje neke teme koja je za djecu interesantna, te razvija niz vještina i znanja koja se nadovezuju na ranije stečena iskustva. Kroz projekt djeca znanja stječu traganjem za odgovorima, sudjeluju u promišljanju i samom planiranju tijeka projekta. Aktivnosti djece temelje se na istraživanju, pronalaženju odgovora i korištenju različitih izvora.

U skupini Pande provodi se projekt "Bajke, priče, slikovnice". Projekt je usmjeren na djecu i roditelje, u kojem glavnu ulogu zauzimaju recipročni odnosi djece s odraslima, prostorom i materijalima, u ozračju povjerenja, s posebnim naglaskom na međusobnom uvažavanju svih sudionika projekta.

Cilj projekta:

 • približiti djeci književno stvaralaštvo i osvijestiti roditeljima važnost ranog čitanja djeci.

Zadaci:

 • bogaćenje dječjeg isustva o svijetu koji ih okružuje,  mašte i kreativnog izražavanja i mišljenja
 • razvijanje govornog izražavanja djece kroz dramatizaciju teksta
 • poticati djecu na shvaćanje i razumijevanje pročitane riječi, razvoj pažnje, promatranja, pamćenja, mišljenja
 • razvoj spoznaje i razumijevanja tuđih i vlastitih osjećaja
 • poticanje roditelja na što češće čitanje priča djeci

Aktivnosti usmjerene prema djeci odvijaju se u bogatoj poticajnoj sredini, u zajednički osmišljenom centru čitanja i to kroz svakodnevno čitanje slikovnica, vrtićkih i onih posuđenih od djece. To je potaklo djecu da sami izrade svoje slikovnice, slikopriče te uđu u čarobni svijet mašte.

Roditelji su dobili aktivnu ulogu u ovom projektu kroz aktivnost Putujući kovčežić i Roditelj čitač u skupini.

Putujući kovčežić obišao je mnoge domove, roditelji su čitali s djecom, razgovarali i bilježili dojmove, nakon čega bi se kovčežić vraćao u skupinu.

Roditelji su se vrlo rado odazivali na čitanje u vrtiću, u centru Pričaonica, gdje su čitali slikovnicu odabranu po vlastitom izboru cijeloj skupini.

Projekt se nastavlja, a planirana je posjeta književnika vrtiću, te posjet djece knjižnici i knjižari. Ostali sadržaji projekta, te trajanje, ovisit će o samom interesu djece.

 

16 ožujak 2017 - Lutkarski mjuzikl Prometna priča

Danas su polaznici Dječjeg vrtića Malik odgledali lutkarski interaktivni mjuzikl  "Prometna priča" u izvedbi Produkcije Z - putujućeg lutkarskog kazališta iz Splita, nama uvijek dragog gosta.

Kroz ovu predstavu djeca su naučila nešto o ponašanju u prometu, prometnim pravilima i prometnoj kulturi, sve na jedan duhovit i zabavan način, uz mnoštvo pjesmica i uz interakciju s glumcima i lutkama.

 

23 veljača 2017 - Posjet Muzeju zvončara

Posljednjih dana trajanja Pusta, polaznici Dječjeg vrtića Malik posjetili su Zvončarsku muzejsku zbirku u Rukavcu. Zbirka kroz multimedijalnu postavu omogućuje upoznavanje sa svim zvončarskim grupama PGŽ, njihobim običajima i pohodima.

Djeci je ispričana legenda o zvončarima, saznali su nešto o zvončarskoj tradiciji nošenja maski kojima čovjek tjera zle duhove i priziva proljeće. Upoznali su se sa različitim zvončarskim skupinama s područja Kastavštine koje se međusobno razlikuju po djelovima garderobe, karakterističnom zvončarskom hodu, te dodacima koje nose.

Zvončari predstavljaju posebnost našeg kraja, te na zanimljiv način prenose kulturno nasljeđe na nove generacije. Nama je cilj bio da djeca upoznaju našu tradiciju, stare "užance", i autentične tradicijske vrijednosti.

 

20 veljača 2017 - Posjet ordinaciji dentalne medicine

U sklopu projekta "Zdravi zubi" koji se provodi u vrtiću ove pedagoške godine, predškolci su danas posjetili Ordinaciju dentalne medicine A dent u Viškovu, u pratnji voditeljice projekta, odgojiteljice Karmele Žmak.

Za posjet su se pripremali u vrtiću, i iako mnogima ovo nije bio prvi posjet zubaru, neki su se ipak malo plašili.

Doktorice stomatologije i zubne tehničarke dočekale su djecu s osmjehom, pokazale im opremu u ordinaciji, od stolice do ogledala, tuša za zube, brusilica...

Sva su djeca hrabro pristala da im doktorice pregledaju zubiće, te su za to zasluženo dobili medalje i diplomice.

Prvi korak smo napravili zajedno, a sada je potrebno redovito nastaviti sa higijenom zubi i kontrolama, kako se zubi ne bi pokvarili toliko da popravak bude bolan.

 

17 veljača 2017 - Vesele maškarice

Kroz siječanj i veljaču, u našem vrtiću obilježeno je razdoblje karnevala različitim aktivnostima. Tradicijske vrijednosti našeg kraja unose se, isprepliću, bogate i uljepšavaju svakodnevni boravak djeteta u vrtiću, kroz različite oblike djelovanja: glazba, stih, riječi, igra, pokret...

Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljima sudjelovali u uređenju prostora vrtića (veselo ozračje), maskirala se, šminkala, pjevala i plesala posebno svakog Veselog petka, izrađivala maske i ukrase od raznog materijala, upoznala se sa tradicionalnim maskama našeg kraja (zvončari - planiramo posjet Muzeju zvončara).

U petak 17.02.2017. održan je Maškarani petak, druženje roditelja, djece i odgojitelja. Maškarano  druženje začinjeno je zabavnim igrama u kojima su uživali veliki i mali (Čovječe glupiraj se, Vrući balon, Stolice, Tombola), zakuskom uz neizostavne fritule i grickalice, te plesom i pjesmom.

 

31 siječanj 2017 - GKL - Wanda Lavanda

Za početak godine odlučili smo posjetiti Gradsko kazalište lutaka Rijeka i pogledati njihovu novu predstavu Wanda Lavanda.

Glavni lik ove priče je ovčica Wanda koja se zbog svoje šarene vune ističe među ostalim životinjama i svojim neobičnim izgledom odstupa od svoje okoline i svojih prijatelja.

Ovo je priča o toleranciji i uvažavanju različitosti koja će djeci pomoći naučiti važnost prihvaćanja drugačijih od sebe.

Predstava Wanda Lavanda u sebi objedinjuje suvremeni i aktualni sadržaj te tradicionalna obilježja Mediterana (filcana ovčja vuna, lavanda).

 

16 prosinac 2016 - Božićno druženje

Ovoga tjedna u vrtiću je održano božićno druženje roditelja, djece i odgojitelja, koje osim što omogućuje kvalitetno i kreativno druženje, osnažuje  suradnju i komunikaciju odgojitelja i roditelja, te omogućuje roditeljima da provedu vrijeme u okruženju u kojem dijete svakodnevno boravi.

U četvrtak su se družili roditelji i djeca skupine Bubamara, uz bogati program: pisanje božićnih želja, pjevanje božićnih pjesmica, dijaprojekcija slika (dokumentiranje procesa učenja u vrtiću ), kreativna radionica izrade ukrasa, igranje igre "Tombula". Na kraju programa slijedio je zajednički ples te zakuska.

U petak je održano druženje roditelja i djece skupine Panda uz pjevanje prigodnih pjesmica, čitanje božićnih poruka za roditelje, dijaprojekciju slika, kreativnu radionicu, kićenje bora, ples i zakusku.

Vrtić je u te dane postao mjesto veselja, gdje su se djeca provela sa svojim najmilijima, a nadamo se da je i roditeljima bilo ugodno.

Sretne i vesele blagdane želimo svima!

 

09 prosinac 2016 - Malikova špilja

Boravak na zraku i u dvorištu našeg vrtića najdraža je aktivnost svih malikovaca, a posebno ako posjete tajnu "špilju" patuljka Malika, čija im je vrata otvorio barba Radivoj. U toj čarobnoj špilji ovo prosinačko jutro djeca su slušala i čitala priče, učila kako se pali vatra u kaminu, a nakon toga se "provozali" u maloj žičari.

 

 

06 prosinac 2016 - Božićni pješčani sat

Dječji vrtić Malik razveselio je djecu povodom blagdana Svetog Nikole, te im poklonio predstavu "Božićni pješčani sat" koju je izvela Udruga "Za bolji svijet".

Ovom toplom predstavom  interaktivnog karaktera, koja uključuje glazbu, ples, lutke, trbuhozborca, mađioničara i igrokaz, poslana je poruka koju Udruga "Za bolji svijet" ima za svoj moto "Svima je potrebna ljubav!"

Udruga "Za bolji svijet" radi humanitarno s djecom i mladima, promovirajući opće ljudske vrijednosti ljubav, tolerancija, nesebičnost...

 

06 prosinac 2016 - Advent u Viškovu

I ove godine smo sudjelovali u adventskom programu Općine Viškovo, u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Viškovo i ostalim vrtićima iz naše općine.

Program je započeo sa kićenjem velikog bora ispred crkve Sv. Mateja, glazbenim nastupom dječjih vrtića, a nakon toga je slijedilo paljenje ukrasnih lampica.

Djecu je posebno razveselio dolazak Svetog Nikole, a uz bombone, fritule i čaj svima nam je bilo toplije i slađe.

 

15 studeni 2016 - Gostovanje Teatra Oz

Na današnji dan s veseljem smo dočekali Teatar Oz, profesionalno neovisno kazalište, koje je razveselilo djecu svojom poznatom predstavom "Drvo ima srce".

Jeste li ikad zakoračili u šumu i osjetili da vas netko promatra?

Jeste li ikad pomislili da stabla u šumi mogu ispričati nevjerojatne priče stare stotinu godina?

Jeste li ikad pronašli stablo koje diše, govori i stablo koje vas čuva i razumije?

Malikovci su bili ti sretnici!

"Drvo ima srce" je lutkarsko-igrana predstava koja nosi snažnu ekološku i moralnu poruku. Prikaz je dirljive pričekoja prati odnos između čudesnog stabla i dječaka koji odrasta. Ovo je priča o bezuvjetnom prijateljstvu i ljubavi, priča o davanju i uzimanju, djetinjstvu i bezbrižnosti, odrastanju, zaljubljivanju...

 

10 studeni 2016 - Zdravi zubi

Ove pedagoške godine naš vrtić se uključio u program "Unaprijeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ" koji provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Klinikom za dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Cilj programa je poboljšanje oralnog zdravlja djece predškolske dobi, te kontinuirano praćenje i educiranje djece o važnosti redovne i pravilne oralne higijene, kao i posjeta doktoru dentalne medicine.

Voditelj projekta u vrtiću je odgojiteljica Karmela Žmak, a sam program uključuje niz aktivnosti, sadržaja, posjeta te radionica za djecu i roditelje.

U sklopu projekta predškolci su započeli sa svakodnevnom oralnom higijenom u vrtiću ("četkanje zubi").

 

29 listopad 2016 - Stručno usavršavanje

Tijekom 10. mjeseca započelo je stručno usavršavanje odgojitelja u ovoj pedagoškoj godini prema Godišnjem planu i programu rada, Stručno usavršavanje usmjereno je na kontinuirano jačanje stručnih kompetencija odgojitelja, s ciljem postiizanja više kvalitete odgojno obrazovnog rada usmjerenog prije svega na dijete.

Odgojiteljica Anita Margić sudjelovala je na međunarodnom stručno znanstvenom skupu u Zagrebu "Sretna djeca - kreativnost u likovnom, dramskom i plesnom izrazu djeteta" od 12.10. do 14.10.2016.

Odgojiteljica Martina Lakoseljac Matejčić prisustvovala je stručnom skupu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, održanom 27.10.2016. u Čavlima, na temu "Važnost tjelesnog vježbanja kod djece predškolske dobi".

Posljednju subotu u mjesecu sve odgojiteljice su sudjelovale na radionici Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, a tema je bila "Praćenje razvoja djeteta i planiranje putem razvojnih mapa". Radionica je održana u Rovinju, a mi smo to iskoristili za razgledavanje grada, opuštanje i zajedničko druženje.

 

25 listopad 2016 - Palačinka mog života

Danas nam je u vrtić stiglo putujuće Gradsko kazalište lutaka Rijeka sa svojom predstavom "Palačinka mog života".

Priča je to o kuharu koji cijeloga života mašta o tome da napravi palačinku svog života i pobijedi na natjecanju. U njegovoj kuhinji sve živi i svaki predmet ima dušu...

Predstava je oduševila i nasmijala sve Malikovce, a za potpuni doživljaj djeca su se zasladila palačinkama koje im je ispekla teta Ankica.

 

24 rujan 2016 - Humanitarna akcija za Matiju

U subotu je u sklopu Matejne održana Humanitarna akcija "Malikova slastičarna" za Matiju. Poprište događaja bio je veseli štand ispred Doma hrvatskih branitelja, na kojem su odgojitelji, djeca i roditelji nudili razne slastice i kolače, koje su zajedničkim snagama pripremili.

Cilj ove akcije je prikupljanje pomoći za našeg sumještanina Matiju Katalinića za liječenje malignog tumora kosti. Matija je hrabri šesnaestogodišnji sportaš koji se trenutno nalazi u Zagrebu na liječenju u pratnji svoje majke.

Važno je napomenuti da je odaziv bio jako velik i da su svi sudionici ove akcije od srca poželjeli Matiji da pobijedi u ovoj utakmici.

 

22 rujan 2016 - Hiša eksperimentov

Naši predškolci su danas posjetili jako zanimljivo znanstveno događanje Hiša eksperimentov, koje je organizirala Općina Viškovo u sklopu Matejne.

Hiša eksperimentov je znanost prikazana na zabavan način, tako da pokusi predstavljaju umjetnine. Pokusi koji su ponuđeni djeca su pručavala vlastitim rukama, igrajući i učeći istovremeno, na zabavan i poučan način. Neki od pokusa koji su djeca izvodila su Jajologija, Zvukologija, Plinologija, Svjetlologija, Bojologija, Svi jednaki - svi različiti, Pušač... i mnoštvo drugih. Demonstratori su pomagali i odgovarali na mnoga dječja pitanja.

Ova čarolija koja je prikazana u Hiši eksperimentov pobudila je dječju znatiželju, domišljatost i opušteno uvela djecu u svijet znanosti.

Pročitao sam i zaboravio.

Vidio sam i zapamtio.

Učinio sam i znam!

 

12 kolovoz 2016 - Natječaji

Upravno vijeće Dječjeg vrtića Malik objavljuje natječaje za jednog odgajatelja/odgajateljicu na određeno radno vrijeme, i jednog stručnog suradnika (psiholog m/ž) na određeno nepuno radno vrijeme.

Rok za prijavu je 8 dana od objave natječaja.

12 srpanj 2016 - Škola plivanja 2016

Jedan dio predškolaca završio je uspješno ovogodišnju Školu plivanja, u organizaciji Kluba za športsku rekreaciju Gorovo iz Opatije.

Djeca su svakodnevno (7 dana) boravila u jutarnjim satima na Dječjem kupalištu Tomaševac u Opatiji.

Metodika programa sadržavala je osnovne vježbe istezanja, zagrijavanja, igru, te osnove škole plivanja s pomagali i bez njih. Cilj programa je bio osloboditi djecu  straha od vode, educirati ih da se održavaju na vodi, naučiti osnove plivanja, te razviti osjećaj pripadnosti grupi. Školu plivanja vodili su educirani voditelji.

Malikovci su bili jako uspješni, svi su proplivali i potpuno se oslobodili u vodi. Ponosno su primili svoje diplome za plivače, te se posljednji dan počastili sladoledom.

 

29 lipanj 2016 - Oproštaj s predškolcima

Ovog vrućeg lipanjskog dana upriličili smo Druženje predškolaca, odgojitelja i roditelja, te dostojno ispratili predškolce iz vrtića. Predškolci su s veseljem prikazali zabavni program na temu Put oko svijeta, gdje su pjesmicama, plesom pokazali koje sve krajeve svijeta su upoznali.

Slijedila je svečana podjela diploma predškolcima, a nakon toga i druženje uz zakusku u dvorištu vrtića i slavljeničku tortu.

Svim predškolcima želimo da ostanu tako razigrani i veseli...uz poruku:

NAUČITI IGRATI SE ZNAČI NAUČITI ŽIVJETI!

 

08 lipanj 2016 - Posjet školi

Budući prvašići posjetili su danas Osnovnu školu Sveti Matej Viškovo. U pratnji odgojiteljice i pedagoginje prošetali su školom, posjetili knjižnicu, sportsku dvoranu i učionicu  te nakratko sjeli u školske klupe. Posjeta školi dio je suradnje škole i vrtića koja pomaže djeci, budućim školarcima,  pri prelasku iz vrtića u školu. Na dječjim licima vidjelo se uzbuđenje ali i veselje.

Došlo je vrijeme za nove avanture. Sretno im u školi!

 

07 lipanj 2016 - Predstave "Beba bebač" i "Mala sirena" u vrtiću

U mjesecu svibnju i lipnju ugostili smo GKL Rijeka sa svoje dvije lutkarske predstave. Prva je bila "Beba bebač", simpatična predstava za najmlađe, o bebama, njihovim roditeljima i odrastanju u prvim godinama života. Predstava je kombinacija glume, plesa i animacije, a bila je zanimljiva kako mlađoj tako i starijoj djeci.

Druga predstava je takozvana Pričopredstava "Mala sirena", zamišljena kao spoj pripovjednog, izvedbenog, glazbeniog i glumačkog s animacijskim elementima. Djeca su čula priču o Maloj sireni uz ilustracije i pratnju glazbe.

Slušanje priča i bajki razvija kod djece njihovu maštu, kreativnost, vokabular i pomaže razvoju dječje osobnosti. Posebno je značajan živi kontakt s glumcima - pripovjedačima i živom rječju.

 

03 lipanj 2016 - 14. Cup Opatije

Predškolci Dječjeg vrtića Malik, zajedno sa još dvjestotinjak djece iz sedam dječjih vrtića s područja Priorsko-goranske županije sudjelovalo je na 14. Cupu Opatije za djecu predškolskog uzrasta, koje je održano u organizaciji KŠR Gorovo i Dječjeg vrtića Opatija. Mali sportaši natjecali su se u šest disciplina - boćanju, trčanju štafete, sportskom poligonu, bacanju loptice, potezanju konopa i traženju blaga.

Uz natjecateljski dio, djeca su svoj sportski duh i raspoloženje dodatno podigli zagrijavanjem uz zumbu i aerobic, i svi su se dobro zabavili potvrđujući onu izreku "Važno je sudjelovati a ne pobijediti!".

01 lipanj 2016 - Završni izlet Dinopark Funtana

Vesela dječja ekipa Malikovaca uputila se na završni izlet u Dinopark u Funtani. U parku smo uz stručno vodstvo vodiča/edukatora prošetali drvenom stazom smještenoj u prekrasnoj prirodi i upoznali se sa više od 30 vrsta dinosaura, koji su pokretni i u prirodnoj veličini, razgledali i muzej gdje su izložene replike kostura, zubi i kandži dinosaura. Djeca su saznala mnoštvo zanimljivih informacija, koje su upotpunile njihovo postojeće znanje.

U mini zoološkom vrtu omogućen im je kontakt s mini kozama, a vidjeli su i pravu zmiju i guštera (u terariju).

Nakon ručka slijedio je zabavni dio izleta, oduševljenje na ljuljajućem gusarskom brodu Tortuga, vožnja vlakićem, vrtuljkom...

Izlet za pet!

 

13 svibanj 2016 - Prirodoslovni muzej Rijeka

Znatiželjni predškolci posjetili su Prirodoslovni muzej Rijeka, te u sklopu Tjedna botaničkih vrtova sudjelovali u kreativno-istraživačkom edukativnom programu Baltazar(i)um - mali primorski botaničari. Pod stručnim vodstvom djeca su sudjelovala u radionici "Prirodne boje", gdje su istraživali kako iz biljaka možemo dobiti boje, i slikati njima.

Zbog lošeg vremena djeca nisu mogla razgledati bogati Botanički vrt, ali su zato obišli stalnu postavu muzeja i upoznali se s raznolikim životinjskim svijetom.

Ovaj posjet planiran je jer je muzej kao dio socijalne sredine značajan čimbenik razvoja djece, mjesto za igru i učenje,u kojem  kroz bogato poticajno okruženje djeca spontano, dragovoljno i istraživački uče.

 

02 svibanj 2016 - Javna objava upisa 2016/17

Upisi djece u redovni vrtićki program Dječjeg vrtića Malik za 2016/17. pedagošku godinu provode se od 02.05.2016. do 13.05.2016.

Za upis djece potrebno je dostaviti:

 • popunjeni Zahtjev za upis
 • izvadak iz matice rođenih ili rodni list (preslika)
 • potvrda prebivališta za dijete
 • presliku osobnih iskaznica roditelja
 • potvrdu o zaposlenju roditelja
 • liječničko uvjerenje o zdravlju djeteta

Informacije o upisu možete dobiti na broj 098 1771856.

Plan upisa

Javna objava upisa

29 travanj 2016 - Rođendan vrtića

Ovaj tjedan Dječji vrtić Malik obilježio je i proslavio 25 godina rada.

Dane otvorenih vrata započeli smo sa Sportskim danom, kada su nam u goste stigli treneri iz Atletskog kluba Kvarner i na školskom igralištu održali ogledni sat atletike za djecu i roditelje. U atletskim vještinama okušali su se i oni najmanji i svi su bili odlični.

Drugi dan, u sklopu Kreativnog dana, u vrtiću je održana Keramička radionica, na kojoj su djeca sa roditeljima izradila svijećnjake.

Za kraj je održan Eko dan, koji nam je malo vrijeme poremetilo, ali uspjeli smo se zabaviti i educirati uz eko radionice koje su pripremile odgojiteljice, sadnju cvijeća u dvorištu vrtića, i veliki eko kviz koji je razveselio roditelje i djecu. Posjetili su nas i novinari, da poprate naša zbivanja.

Sretan rođendan vrtiću zaželjeli smo uz puštanje 25 balona u zrak, te slavljeničku tortu.

 

20 travanj 2016 - Dani predškolskog odgoja - Medulin

Odgojiteljica Karmela Žmak i ravnateljica Koljka Scoria, prisustvovale su Danima predškolskog odgoja,  održanim od  20.-22.04.2016. u Medulinu. Međunarodni stručno - znanstveni skup sa temom "Suvremeni modeli rada u dječjem vrtiću i kompetencije odgojitelja" okupio je niz stručnjaka predškolskog odgoja, ponudio mnoštvo stručnih predavanja, radionica i primjera dobre prakse.

Posebno nam je vrijedna bila razmjena iskustava i povezivanje sa ostalim predškolskim ustanovama, kao i susreti sa profesorima Sveučilišta u Rijeci i Puli, te profesoricom Marijom Ivanković, načelnicom Odjela za predškolski odgoj MZOŠ-a.

 

18 travanj 2016 - 25. rođendan vrtića

Ovaj mjesec Dječji vrtić "Malik" obilježava 25 godina rada i postojanja. 25. ti rođendan obilježit ćemo Danima otvorenih vrata koja će se održati od 26.04. do 28.04.2016. u vrtiću. Pripremili smo bogati program kroz sportskii dan, kreativni dan i eko dan.

U poslovnici Zagrebačke banke Viškovo biti će otvorena izložba dječjih radova u periodu od 18.04. do 29.04.2016.

Mnogo uspomena, izazova i uspjeha pamtimo svih ovih godina, ali ono što nam je najvažnije je da smo odgoju djece pristupili s puno ljubavi i znanja, pružajući djeci osjećaj sigurnosti i poštovanja. Potvrda našeg rada je svaki osmijeh na dječjem licu, radost i veselje kojim nas nagrađuju.

SRETAN ROĐENDAN VRTIĆU!

 

25 ožujak 2016 - Potraga za uskršnjim jajima

Veselo jutro proveli su Malikovci ovog petka u vrtićkom dvorištu, tražeći sakrivena uskrsna čokoladna jaja. Potraga je bila slatka, začinjena igrama, a najslađa je bila degustacija pronađenih jaja.

SRETAN USKRS !!!

 

23 ožujak 2016 - Edukacija Dr. Rajović

Odgojiteljice Martina Lakoseljac Matejčić i Karmela Žmak sudjelovale su na praktičnoj edukaciji pod nazivom "Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ" doktora Ranka Rajovića, temeljenu na NTC sustavu učenja.

NTC sustavom učenja podiže se intelektualni potencijal djece, te se razvija brzina razmišljanja i zaključivanja - tzv. funkcionalno znanje. Riječ je o novom pristupu učenju u kojem dominira misaona aktivnost djeteta i njegov uspješan razvoj.

Program edukcije obuhvatio je niz zanimljivih tema: Razvoj  mozga, Koje aktivnosti oštećuju razvoj djeteta, Igre koje stimuliraju razvoj djeteta, Misaone klasifikacije, serijacije, asocijacije, Igra - skrivanje riječi u rečenici, Nelogične priče...

 

02 ožujak 2016 - Put oko svijeta

U goste nam je opet stiglo lutkarsko kazalište Produkcija Z iz Splita sa svojom lutkarskom predstavom "Put oko svijeta". Predstava je to koja kroz pjesmu i priču upoznaje djecu s kontinentima i njihovim značajkama.

Volimo ovakva gostovanja, a posebno vidjeti zadovoljna i vesela dječja lica, koja na ovakav način aktivno uče o svijetu oko sebe.

 

18 veljača 2016 - Predavanje "Polazak u školu"

Dječji vrtić Malik organizirao je predavanje za roditelje "Priprema za polazak u školu". Polazak u školu važan je događaj koji istovremeno veseli i plaši djecu i njihove roditelje. On znači veliki iskorak iz malog, poznatog i sigurnog okruženja kuće i vrtića u široki, ozbiljniji svijet škole. Polazak u školu donosi nova iskustva, ali i predstavlja nove izazove.

Predavanje su vodile Danijela Perić Kosović, prof. psiholog i Sandra Mikšić, mag.prim.educ.

Na predavanju su roditelji mogli čuti nešto o spremnosti djeteta za polazak u školu, vještinama koje dijete treba usvojiti, mogućnostima poticanja tih vještina.

Predavanju se odazvao velik broj roditelja.

05 veljača 2016 - Veselo druženje

Vesele maškare vladale su našim vrtićem već nekoliko tjedana, a danas smo u vrtić pozvali i naše roditelje, da se zajedno s djecom maskiraju, zabave, rasplešu i naigraju. Lijepo je bilo vidjeti sreću na dječjim licima, dok su zajedno sa svojim najdražima uživali u druženju. Posebno je zanimljivo bilo sudjelovati u raznim igrama koje su odgojiteljice osmislile i to na temu "stare igre", tako se igralo "crvene kraljice", "stolice", "vrući balon"...

 

23 prosinac 2015 - Božićni vlak Tin express

Danas su se djeca iz vrtića Malik odvezli božićnim vlakom Tin exspress od Rijeke do Delnica. Uzbuđenje je bilo veliko već samim tim što su se mnogi prvi puta vozili vlakom, a tek kad je u vlak ušao Djed božićnjak sa vrećom punom darova...ho ho ho.

U Delnicama su nas dočekali vile i vilenjaci te nas poveli u razgledavanje grada, obišli smo Park jelena gdje su djeca hranila jelene, zatim prošetali Delnicama, posjetili Dućan za izgubljene igračke, i na kraju se zabavljali u Radničkom domu. U domu su djeca ručala, a zatim je slijedila zabava uz Baku Mrazicu, crtanje, oslikavanje lica i ples.

 

18 prosinac 2015 - Božićna priredba 2015.

Svečanu Božićnu priredbu pripremila su nam djeca sa svojim vrijednim odgojiteljima, pokazali nam što rade u vrtiću, koje pjesmice vole pjevati, kako znaju plesati i zabavljati se.

Prilika je ovo da čestitamo Božić i Novu godinu svim našim roditeljima, suradnicima i svim dobrim ljudima... želimo im da traže sreću u malim stvarima, da se vesele kao što djeca znaju...

 

11 prosinac 2015 - Humanitarna akcija "Mladi protiv gladi"

Dječji vrtić "Malik" uključio se ove godine u humanitarnu akciju "Mladi protiv gladi" u organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda, te su se prikupljale namirnice za Socijalnu samoposlugu "Kruh Sv. Elizabete" u Rijeci.

Namirnice su se prikupljale kroz tjedan dana, a sudjelovali su djeca, roditelji, zaposlenici i osnivači vrtića. Prikupili smo veliki broj namirnica, a našlo se tu i slatkiša za djecu.

Cilj ove akcije je da djeca prepoznaju i prihvate svoje i tuđe potrebe, da grade skrbne odnose s drugima, da osvijeste važnost pomaganja zajednici i osobama u potrebi, uz razvoj empatije.

 

08 prosinac 2015 - Predstava na dar

Dječji vrtić Malik je povodom obilježavanja blagdana Svetog Nikole poklonio djeci predstavu "Najljepši dar", u izvođenju Malog putujućeg lutkarskog kazališta u sklopu Udruge "Val". Predstava je rađena po načelima waldorfske pedagogije, lutke su ručno izrađene, a svijet bajke iz ove priče potiče razvoj intuicije i mašte kod djece.

Predstava "Najljepši dar" priča je autora Corneliusa Wilkeshuisa, o tome kako je Irenus, sin jednog od tri kralaj došao do princa mira i što mu je poklonio.

Predstava je odgledana u jednom dahu. a djecu ovakvi umjetnički sadržaji  potiču na čuđenje, fascinaciju i uočavanje detalja ali i na promišljanje o novim perspektivama i mogućnostima izražavanja.

 

04 prosinac 2015 - Božićna radionica za none i bake

Dječji vrtić "Malik" prihvaća i poštuje roditelje ali i ostale članove uže obitelji djece kao ravnopravne partnere, koji ustanovu obogaćuju svojim individualnim posebnostima,  svojom vlastitom kulturom, te time pridonose kvaliteti same ustanove.

Tako smo još jednom otvorili vrata našeg vrtića te pozvali bake i none da nam se pridruže na Božićnoj radionici u jutarnjim satima. Opet nas je razveselio veliki broj baka i nona, koje su zajedno sa svom djecom izrađivali božićne ukrase od prirodnog materijala.

Kvalitetan partnerski odnos omogućujemo provođenjem vremena sa djecom u odgojnim skupinama, sudjelovanjem u neposrednom odgojno-obrazovnom procesu, a s ciljem međusobnog podržavanja, učenja ali prije svega dobrobiti za dijete.

 

06 studeni 2015 - Kestenijada

Ovaj petak odlučili smo uživati u darovima jeseni, kestenima. Barba Radivoj nam je u dvorištu vrtića pripremio Kestenijadu. Uz miris  pečenih kestena, prekrasne jesenske boje našeg dvorišta, uživali smo u ovom jutru.

 

26 listopad 2015 - Znanstvene čarolije

U vrtić su nam stigli dugo očekivani gosti, studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba (Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva), koji su u sklopu projekta "Znanstvene čarolije" održali nekoliko istraživačkih radionica sa svom djecom.

Cilj radionica je populariziranje znanosti kod predškolske djece. Kroz eksperimente i pokuse pokušali su približiti svijet kemije djeci.

Održane su radionice "Kemija u kuhinji" i "Tko bi gori sad je doli".

Djeca su bila oduševljena pokusima koje su radili, te su kroz igru saznali kako jednostavne "kemikalije" iz kuhinje mogu iskoristiti za zanimljive pokuse. Predškolci su sudjelovali u radionici u kojoj su saznali nešto više o gustoći. Nakon svake radionice studenti su popričali sa djecom o dojmovima, te im dodatno pojasnili što se zapravo dogodilo u pojedinom pokusu.

 

23 listopad 2015 - "Dobro se dobrim vraća"

Danas nam je u goste stiglo lutkarsko kazalište iz Splita, Produkcija Z i razveselilo nas opet novim dječjim mjuziklom "Dobro se dobrim vraća".

Priča je to o dobrim djelima koje odmalena trebamo činiti jedni drugima. Priča se odvija u Jadranskom moru među ribicama. Oni što su u početku izgledali drugačiji od nas postanu pravi prijatelji, pa na kraju tolerancija i međusobno poštovanje pobijedi sve predrasude, a svako dobro djelo dobrim se djelom vrati.

 

19 rujan 2015 - Humanitarna akcija

Jedna od vrijednosti koja usmjerava odgojno-obrazovno djelovanje ka osiguranju individualne i društvene dobrobiti je razvoj humanizma i tolerancije kod djece (i roditelja). Kako bismo potakli razvoj osjetljivosti za potrebe drugih, suosjećanje i međusobno pružanje potpore, organizirali smo još jednu humanitarnu akciju.

Vesela Malikova slastičarna bila je otvorena u sklopu Matejne, na kojoj su odgojitelji, djeca i roditelji zajedničkim snagama nudili razne slastice koje su zajedno i pripremili. Bilo je tu i ručno rađenih keramičkih zdjelica koje su djeca sama oslikala. Akcija je organizirana u suradnji sa Općinskom organizacijom Crvenog križa Viškovo, a sav prikupljen prihod namjenjen je jednoj mladoj obitelji iz naše općine sa 5-ero maloljetne djece.

Akcija je bila vrlo uspješna a najviše nas veseli entuzijazam i dobra volja djece i roditelja. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji.

 

02 rujan 2015 - Obljetnice rada

Ovaj mjesec naše odgojiteljice Martina Lakoseljac Matejčić i Karmela Žmak obilježavaju 20 i 15 godina rada u Dječjem vrtiću "Malik". Veliko im HVALA za sve ove godine rada, truda, odanosti, pružene ljubavi, strpljenja...

Želimo vas podsjetiti koliko je važan vaš posao, koliko ste dječjih srca ispunili, koliko toga nesebično dali.

A najveće je priznanje i nagrada kada dijete (Leone 6 g.) kaže: Vi ste najbolje tete na svijetu!

 

22 kolovoz 2015 - Dani dramskog odgoja

Odgojiteljica Martina Lakoseljac Matejčić sudjelovala je na stručnoj edukaciji, Danima dramskog odgoja održanoj od 22.-25.08.2015. u Tuheljskim toplicama. U sklopu edukacije održan je niz radionica kao intenzivan edukacijski trening sastavljen od dramskih vježbi.

Dramski odgoj pomaže u razvijanju osjećajnosti, govornih i komunikacijskih vještina, mašte, kreativnosti, razvoju samokritičnosti, odgovornosti, toleranciji, humanosti, razumijevanju međuljudskih odnosa, te stjecanju soigurnosti i samopouzdanja.

Iskustva i znanja  koja je Martina dobila primijeniti će kako za svoj osobni razvoj tako i za rad s djecom.

 

10 srpanj 2015 - Škola plivanja

Vruće ljetne dane skupina djece provela je na jednotjednom tečaju plivanja održanom na Dječjoj plaži Tomaševac u Opatiji, u organizaciji KŠR Gorovo i Gradskog društva Crvenog križa Opatija. Pod budnim okom odgajatelja i trenera malikovci su uz igru i druženje savladali osnove plivanja, oslobodili se straha od mora, naučili kodeks sigurnosti na vodi. Svi mali plivači dobili su  priznanje i majice s oznakom "I ja sam plivač".

 

15 lipanj 2015 - Završno druženje predškolaca

Naši su predškolci danas imali službeni oproštaj sa vrtićem. Bilo je tu puno uzbuđenja i skrivenih suzica prilikom izlaska naših malih "maturanta" i primanja diploma. Razveselili su nas nakon toga pjesmicama, pozvali nas na ples a zatim je uslijedilo slikanje uz svečanu tortu, pa zakuska i za kraj igre za roditelje i djecu.

Svim našim budućim prvašićima želimo da se odlično snađu u školi i da ostanu tako veseli i razigrani!

 

27 svibanj 2015 - Izlet u Glavani Park

Nezaboravan dan proveli su danas Malikovci u Glavani Parku, adrenalinskom parku pored Barbana. Uz stručno vodstvo osoblja i budno oko svojih odgajatelja, djeca su jutro provela u penjanju po dječjoj "žutoj stazi" opremljeni pojasevima i kacigama. Pokazali su koliko su spretni i hrabri, od onih najmanjih do najvećih. Osim penjanja, zanimljivo je bilo i igranje u ostatku parka sa mnoštvom zanimljivih sprava, te druženje sa domaćim životinjama.

Za kraj su odgajatelji isprobali 3G ljuljačku i pad sa 11 m visine uz glasnu podršku djece.